Neem
contact op
Klik Hier

Wat kost een nieuwe tuin?

Wat kost een nieuwe tuin

Wat kost een nieuwe tuin?

Voor u als tuinbezitter is het erg lastig om van te voren in te kunnen schatten wat er qua budget nodig is voor een nieuwe tuin. Want een nieuwe tuin is veelal een hele investering. Gelukkig is een tuin onroerend goed en zal bij goed onderhoud jaarlijks meer waard worden. Maar vaak is het schrikken als u hoort wat het kost om uw eisen en wensen voor uw tuin te laten realiseren. Want wat is redelijk en wat kost een nieuwe tuin?

Deze vraag valt in dezelfde categorie wat kost een nieuwe auto of wat kost een nieuwe woning? Dit hangt sterk af van uw eisen en wensen en het beschikbare budget. Dat is wellicht wat flauw maar dat is wel zo. U bepaald wat u wilt investeren in uw nieuwe tuin en hoe belangrijk onderdeel uw tuin is bij uw woonplezier.

Makelaar methode

Makelaars hanteren een heel simpele methode, de waarde van de tuin is ca. 10% van de waarde van de woning. Als u een goede en passende tuin wilt laten ontwerpen en realiseren dan is een indicatie aan van 5-10% van de waarde van de woning (inclusief grond) vaak reëel.

Grote bouwwerken zoals een zwembad, poolhouse, (keer)muren en dergelijke daar buiten gelaten. Alleen gaat dit meestal weer niet op als het een tussenwoning betreft van € 750.000,- euro met een tuin(tje) van 50 m². We kunnen pas een grove indicatie geven wat uw nieuwe tuin gaat kosten als we met u gesproken hebben.

Ook lezen we op internet dat er gerekend wordt met een vierkante meterprijs van € 30 tot € 70 euro per vierkante meter. Dit kan als u grotendeels gras in uw tuin wilt en grind als bestrating. Maar dat willen de meeste mensen toch net weer niet. Sommige tegels zijn € 20,- per vierkante meter en andere weer € 100,- per vierkante meter. Wel afgeleverd op de stoep, nu nog leggen in uw tuin.

Er zijn vele factoren welke het benodigde budget beïnvloeden. Denk hierbij aan uw huidige tuin leeghalen, de transportafstand en bereikbaarheid van uw tuin. Het zandbed onder de nieuwe bestrating wel of niet stabiliseren, tegels wel of niet voegen. Grote bomen of kleine bomen, 4 vaste planten per vierkante meter of 10 vaste planten per vierkante meter zo nog wat andere factoren die bepalend zijn voor de kosten van uw nieuwe tuin. Daarom is een tuinontwerp de eerste stap om een meer nauwkeurige inschatting te kunnen maken van de kosten voor tuinaanleg.

Uw tuin is toegevoegde waarde

Uw tuin maakt als onroerend goed een onlosmakelijk onderdeel uit van uw woonplezier. Hierdoor is uw tuin mede bepalend bij de waarde van uw woning/onroerend goed. Kortom het is een verstandige investering waarop weinig tot niet op wordt afgeschreven. Als uw tuin goed wordt onderhouden zal deze altijd in waarde toenemen. Vanuit dat oogpunt is het geen slechte investering, zoals bijvoorbeeld in een auto waar jaarlijks fors op wordt afgeschreven.

Goedkoop

Natuurlijk kan het altijd goedkoper, geen probleem als u genoegen neemt met hetgeen binnen uw budget past. Maar dat is vaak lastig en wat is verantwoord? In hoeverre is faseren mogelijk en hoeveel duurder is dat ten opzichte van in een keer realiseren?

Duur

Wat is duur? Een keuken of badkamer van € 20.000,00 vinden veel mensen veel geld (en dat is het ook) maar niet iedereen, en dat op een kleine oppervlakte van uw woning. Een tuin is veel groter. Waar legt u uw prioriteiten? Welke waarde hecht u aan een fraaie en goed functionerende tuin? Een tuin waarin het goed toeven is en geweldig om naar te kijken. Een tuin die voldoet aan uw eisen en wensen.

Automatisch laten watergeven of het liever zelf doen? Een tuin waar u plezier aan beleefd en waarin u tot rust kunt komen. Lekker buiten al dan niet onder uw overkapping, kortom welke eisen stelt u aan uw tuin? Deze bepalen met name de kosten van uw nieuwe tuin.

Eisen en wensen

Daar begint het allemaal mee, uw eisen en wensen. Waar dient uw tuin aan te voldoen? Welke functie dient deze te gaan vervullen en wanneer? Wat zijn uw prioriteiten daarbij? Wilt u de bestrating van betonstenen, of gebakken klinkers of toch liever keramische tegels? Een erfafscheiding van rietmatten, wilgentenen, hardhout of……. daar zitten grote verschillen in.

Gebruikt u passieve of actieve tuinmeubelen? Hoeveel mensen maken gebruik van deze meubelen? Hoe vaak vrienden en familie op bezoek in uw tuin? Hoe groot moet het terras of de terrassen zijn? Zit u graag in de zon of liever schaduw?

In welke sfeer voelt u zich thuis? Een romantische tuin of liever een design tuin, of een landelijke tuin? Om dit alles goed te kunnen verwerken is een doordacht tuinontwerp essentieel.  Zo hebben we nog veel meer vragen en dan pas kunnen we antwoord geven op de vraag wat kost ongeveer een nieuwe tuin?

Tuinontwerp voor en achtertuin

Tuinontwerp

Het tuinontwerp is het fundament voor uw nieuwe tuin. De kosten van een tuinontwerp zijn altijd een fractie van de totale tuinaanleg van uw nieuwe tuin. Bezuinig nooit op uw fundament. Maar voordat we aan het tuinontwerp beginnen willen we u een beetje leren kennen en gaan we eerst een goed gesprek aan. Want een goed gesprek is de basis voor een goed tuinontwerp.

Steev hoveniers werkt hiervoor samen met de onafhankelijke tuin- en landschapsontwerper Alexander Bijl. Hij heeft >40 jaar ervaring in het ontwerpen en vormgeven van tuinen en terreinen. Op basis van het gemaakte tuinontwerp stellen wij 2-3 ramingen op wat het gaat kosten.Waarom 2-3 ramingen? Omdat ieder tuinontwerp met verschillende materialen kan worden gerealiseerd. Betonstenen, gebakken klinkers of keramische tegels, kleine bomen, grote bomen, graszoden of gras zaaien etc.. etc…

Op basis van deze ramingen maakt u een keuze voor de materialen en het gewenste kwaliteitsniveau. Het grote voordeel is dat u dan ongeveer weet wat de toepassing van de verschillende materialen kost. U heeft dan inzage wat de tuinaanleg kost met beton- of gebakken klinkers. Met betontegels of keramische tegels.

Klik hier voor overzicht prijzen voor een goed tuinontwerp.

Op basis van de gemaakte keuzes wordt het tuinontwerp verder uitgewerkt en uitvoeringsgereed gemaakt en de definitieve begroting opgesteld voor de tuinaanleg.

Tuinaanleg nieuwe tuin

Na goedkeuring van de begroting maken we afspraak wanneer we beginnen met de tuinaanleg. Ook geven we aan wanneer we het werk kunnen opleveren.

Wat kost een nieuwe tuin?

U heeft gelezen dat dit dus voornamelijk door uzelf wordt bepaald en daarom is het goed om uw eisen en wensen goed door te spreken en een taakstellend budget mee te geven aan onze tuinontwerper. Want wat heeft u eraan als er een prachtig plan ligt waarin al uw eisen en wensen (en meer) zijn verwerkt en bij het doorrekenen het ver boven uw budget uit gaat komen. Dat kost u onnodige tijd en scheelt veel irritatie.

Van gedachten wisselen?

Wilt u eens vrijblijvend van gedachten wisselen over wat uw eisen en wensen zijn voor uw tuin? En welke functies uw tuin dient te gaan vervullen? Dan kunnen we u antwoordt geven op de vraag wat kost een nieuwe tuin?

Mail ons en we maken een belafspraak om alles eens rustig door te nemen.

Download hier onze hand-out samenwerken aan een nieuwe tuin? Hierin staat het ontwerpproces om te komen tot die tuin die bij u en uw budget past.

Tip: nieuwbouw woning en tuin en bespaar geld

Een nieuwe tuin kan worden gerealiseerd in een bestaande tuin of bij een nieuwbouwsituatie.

In een nieuwbouw situatie is het verstandig om ons zo vroeg mogelijk in te schakelen. We kunnen dan nog invloed uitoefenen op het grondwerk, de elektrapunten e.d. Hierdoor kan worden voorkomen dat er dubbel werk gedaan moet worden en dus dubbele kosten.

Ook maken we soms mee dat opdrachtgevers de tuin laten spitten of bewerken door andere partijen zonder dat al precies bekend is waar de bestrating moet gaan komen. Consequentie is dat de ondergrond veel werk vraag om deze te verdichten voor het straatwerk of als dat niet goed gebeurt er verzakkingen plaatsvinden na aanbrengen straatwerk.

Samen met u werken we aan die tuin die bij u past, binnen het budget dat bij u past.

 

Graag tot ziens,

 

Met vriendelijke groet,

 

Steven Antes
eigenaar Steev hoveniers

Schutting panelen

Plaats een reactie