Neem
contact op
Klik Hier

Onderhoudsarme tuin

blank

Wat kost een nieuwe tuin?

Een onderhoudsarme tuin dan, kan dat wel? Jazeker dat kan heel goed zelfs, alleen wat verstaat u onder onderhoudsarm?

Het begint met het inventariseren hoeveel tijd u aan het onderhoud wil besteden. Dit ingrediënt nemen we mee in het tuinontwerp. Sommige mensen denken veel gazon is weinig onderhoud. Nou dat is niet waar. Het gazon is vaak het meest onderhoudsintensieve deel van de tuin. Tijdens groeiseizoen iedere week maaien, soms 2x per week, paar keer per jaar graskanten steken, bemesten, beluchten, verticuteren, doorzaaien, watergeven bij droge perioden, mollen, onkruiden etc.. etc..

Wat dan wel zult u misschien denken.

Tuinontwerp voor een onderhoudsarme tuin

Zoals al aangegeven, het begint met een goed tuinontwerp. Iedere goede tuin begint met een goed tuinontwerp. Om een onderhoudsarme tuin te maken kunnen we denken aan de padenstructuur. Wel zo makkelijk als er paden zijn waardoor u makkelijk de borders kan bewerken. Ook een optie is om sommige of alle borders verhoogd aan te leggen, is minder bukken.

Bestrating
Een behoorlijk deel van de tuin bestaat vaak uit bestrating. Hierbij kan de bestrating op een gestabiliseerd zandbed worden aangebracht. Hierdoor zal er minder en gelijkmatiger verzakking plaatsvinden. Daarnaast vrijwel alle sierbestrating worden gevoegd of gekit. Dit gaat onkruidgroei in de voegen tegen. Het stabiliseren van het zandbed en het dichtvoegen van de voegen voorkomt niet alleen ongewenste plantengroei maar ook geen last meer van mieren die het zand omhoog werken. Zo zal een onderhoudsarme tuin al sneller worden bereikt.

Bodem
Iedere tuin heeft een bodem. De aanwezige bodem is sterk bepalend bij het opvolgend tuinonderhoud. Een bodem met een slechte structuur zal veel werk geven, door ongewenste plantengroei, zoals heermoes of paardenstaart. Ook als er geen goede doorwatering is zullen plantenwortels kunnen gaan verrotten, dit openbaart zich vaak enkele jaren na de tuinaanleg en ondertussen heeft u veel werk gehad en dode planten moeten vervangen. Dat is niet de bedoeling bij een onderhoudsarme tuin.

Zorg altijd voor een goede en adequate bodembewerking. Dat houdt in doorspitten van de borders tot een diepte van minimaal 80 cm. en als er binnen deze 80 cm. storende lagen zijn dienen deze te worden gebroken. Planten wortels hebben water en zuurstof nodig.

Zorg voor de juiste bemesting.

Beplanting
Waar het uiteindelijk natuurlijk om gaat is de juiste beplanting op de juiste plek om die onderhoudsarme tuin te realiseren. Hierbij moet rekening gehouden worden met:
*  aanwezige bodem;
*  vochthoudend vermogen van de bodem;
*  de pH waarde;
*  de bezonning;
*  groot verschil schaduw van bomen of gebouwen;
*  de (zee)wind.
Deze primaire factoren bepalen het toe te passen beplantingsassortiment.

Secundaire voorwaarden
Daarnaast zijn er natuurlijk de secundaire factoren welke door u worden bepaald, zoals daar kunnen zijn:
*  onderhoudsintensiteit;
*  gewenste hoogtes;
*  bloeikleuren;
*  vogel en vlinderlokkend of niet;
*  bloeitijden;
*  gewenst winterbeeld;
*  al dan niet gevoelig voor hooikoorts of andere allergiën;
*  gewenste structuren en wellicht nog een paar.
Op basis van bovengenoemde punten wordt het beplantingsplan gemaakt.

Beplantingsplan
Voordat we met het beplantingsplan aan de gang kunnen gaan dienen bij uw nieuwe tuin of tuinrenovatie dienen eerst de bouwmaterialen te zijn uitgezocht, daarna wordt het beplantingsplan gemaakt. Waar welke planten, hoeveel, welke kwaliteit e.d. Zo kunt u later altijd zien welke plant waar hoort te staan, mochten er planten dood gaan.

Prairiebeplanting of gravel tuinen voor een onderhoudsarme tuin
Zogenaamde prairiebeplanting is beplanting geplant in een speciale lavasubstraat. De voordelen daarvan zijn:
*  bodem droogt minder snel uit;
*  weinig onkruidgroei, dus minder onderhoud;
*  de bodem is sneller opgewarmd in voorjaar waardoor planten eerder beginnen met groeien.
Het assortiment planten wat in dit lavasubstraat groeit is beperkt maar voldoende om een groene tuin met meer beleving te krijgen met minimaal onderhoud.

Naast de prairiebeplanting zijn er ook gravel tuinen. Ook hier geldt dat een beperkt assortiment goed kan worden toegepast. Het moet wel passen bij hetgeen u mooi en passend vindt voor uw tuin. Maar een ding is zeker deze manier van tuinieren past zeker bij een onderhoudsarme tuin.

Afspraak?
Wilt u afspraak in uw tuin? Bel 06 – 14 26 07 85 of mail ons.

Plaats een reactie